Nederlands varkensvlees: van boer tot bord duurzaam en veelzijdig

Varkensvlees is een veelzijdige smaakmaker en rijk aan vitamines. Mager, onbewerkt varkensvlees staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en past in een verantwoord voedingspatroon. Daarnaast is het ook nog eens bijzonder smakelijk en veelzijdig. Om lekker, gezond en veilig voedsel op het bord van de consument te krijgen, werken boeren iedere dag met passie voor hun vak, zorg voor hun dieren en aandacht voor de omgeving. Zo is het varkensfiletlapje op jouw bord een duurzaam, lekker en gezond stukje vlees.

Publicatiedatum: 30-07-2021

Bij het kopen van vlees houden mensen rekening met verschillende dingen, zoals de prijs, de versheid, het soort vlees, de hoeveelheid en de wijze van produceren. Maar ook thema’s als duurzaamheid, dierenwelzijn, transparantie en traceerbaarheid worden steeds belangrijker. Consumenten willen weten waar het stukje vlees op hun bord vandaan komt. 

Duurzame ketens

Wist je dat we in Nederland voorop lopen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid? Met alle schakels in de keten, van boer tot bord, wordt samen gewerkt om steeds weer extra stappen te zetten. Zo is er extra aandacht voor dierenwelzijn, voor het milieu en een eerlijke prijs. Veel supermarkten werken inmiddels met eigen ketens, waarbij ze samenwerken met een groep boeren. Hierdoor weet je precies waar je vlees vandaan komt.

Bewust kiezen voor meer dierenwelzijn

Als je in de supermarkt voor het vleesschap staat, kun je ook bewust kiezen voor meer dierenwelzijn door naar een sticker met het Beter Leven keurmerk te kijken. Dit keurmerk is een aantal jaren geleden door de Dierenbescherming opgezet om het voor consumenten makkelijker te maken om erachter te komen hoe diervriendelijk een stukje vlees is geproduceerd. Producten met dit keurmerk hebben 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Bij 1 ster hebben de varkens bijvoorbeeld extra ruimte en speelmateriaal, en bij 3 sterren kunnen de varkens naar buiten en op stro liggen. Het keurmerk geldt overigens voor alle soorten vlees; van varken tot rund en kip. 

Ketens en keurmerken; hier wordt hard aan gewerkt zodat de consument een bewuste keuze kan maken voor duurzaam, lekker en gezond varkensvlees van Nederlandse bodem. Waar let jij op bij het kopen van een stukje varkensvlees?