De Nederlandse vleeskuikenhouderij

Nederlanders zijn gek op kip. Per persoon eten we in Nederland gemiddeld 22,5 kilo pluimveevlees. Hiervan is ruim 20 kilo kip, de rest is kalkoen of eend. Ons favoriete deel van de kip is kipfilet. 60% van de kip die we kopen in Nederland betreft kipfilet. De kip wordt geproduceerd door de 630 vleeskuikenbedrijven die ons land telt. In totaal houden deze bedrijven ongeveer 48 miljoen vleeskuikens . Dit betekent gemiddeld 76.000 kuikens per bedrijf. Naast de consumptie in eigen land wordt ook een groot deel van de kip geëxporteerd, voornamelijk naar andere West-Europese landen.

Waar komt de kip vandaan?

Aan de productie van kip gaat een hele pluimveeketen vooraf. Deze keten start bij de fokkerij van vleeskuikenrassen. Wereldwijd zijn er nog maar een paar fokbedrijven die kippenrassen verbeteren en in de markt zetten. Zij hebben de afgelopen jaren heel hard gewerkt aan kuikens die snel groeien en heel efficiënt met voer om gaan. Deze kippen zijn de grootouders van de uiteindelijke vleeskuikens. De volgende stap is de vermeerderaar. Hier zitten de hennen en hanen afkomstig van de fokkerij bij elkaar in de stal. De eieren die hier gelegd worden zijn bevrucht en gaan naar de broederij.

Verschillende concepten

De laatste jaren is er in Nederland in toenemende mate interesse voor de wijze waarop vleeskuikens worden gehouden. Dit heeft onder andere geleid tot een keuze voor traag groeiende rassen. Deze rassen groeien iets langzamer en krijgen daardoor minder snel welzijnsklachten. Ook hebben de dieren binnen dit concept meer ruimte in de stal, is er daglicht in de stal en beschikken ze over extra afleidingsmateriaal.

Broederij

In de broederij worden de eieren 18 dagen in een voorbroedmachine bebroed. In deze machine wordt de temperatuur en luchtvochtigheid perfect gecontroleerd. Ook worden de eieren regelmatig automatisch gekanteld. Dit om het embryo niet te dicht bij de schaal van het ei te laten komen. Na 18 dagen worden de bevruchte eieren naar uitkomstkasten gebracht. Hier blijven de eieren nog 3 dagen liggen voordat ze uitkomen. Daarna gaan de kuikens naar de vleeskuikenhouder.

Vleeskuikenhouder

Bij de vleeskuikenhouder blijven de kuikens tussen de 6 en 10 weken, afhankelijk van het productieconcept waaraan de vleeskuikenhouder deelneemt. Aan het einde van deze periode wegen de kuikens ongeveer 2 tot 2,5 kg en gaan ze naar de slachterij. Hier worden de kuikens verdooft, geslacht en verwerkt tot de jou bekende kipfilet.

Veelzijdig stukje vlees

Waarom is kippenvlees zo populair? Dit komt omdat kip mager vlees is dat licht verteerbaar is. Daarnaast is het gemakkelijk te bereiden en geschikt voor veel verschillende gerechten. Ook heeft kip ten opzichte van andere vleessoorten een lage CO2-footprint. Deze komt in de buurt van de footprint van plantaardige eiwitten en vis.