Nederlands Fruit, supergezond en internationale topkwaliteit!

Fruit staat in de bekende ‘Schijf van Vijf’ en is erg gezond. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen en is dan ook goed voor je gezondheid. Redenen genoeg om voldoende fruit te eten dus!

Publicatiedatum: 01-07-2021

Het advies: Eet minimaal twee porties fruit per dag.
Tip: Niet vervangen door sap uit een pak. Dit bevat namelijk net zoveel suiker als frisdrank en vaak veel minder voedingsstoffen en vezels dan fruit. 
 

Welk fruit groeit in Nederland?

De fruitteeltbedrijven in Nederland richten zich met name op hard- en zachtfruit, maar ook op steen- en pitvruchten.

Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen, en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor.
De Nederlandse fruitteelt opereert in een sterk internationaal concurrentieveld. Er worden steeds meer eisen aan fruit gesteld als het gaat om duurzaamheid en milieu-impact. Daarnaast nemen ook de kosten voor arbeid toe.

Een andere uitdaging is dat de sector steeds vaker te lijden heeft aan extreme weersomstandigheden zoals hagel of droogte, maar ook politieke ontwikkelingen kunnen de markt sterk beïnvloeden.

Nederland topspeler in Blauwe Bessen

Voor wat betreft blauwe bessen behoort Nederland tot de top 5 Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Om niet alleen toonaangevend te zijn maar ook vooruitstrevend te blijven is het belang van proces- en productinnovatie enorm.

Om meer te weten te komen over de blauwe bessenteelt in Nederland heeft AgriFriends een bezoek gebracht aan Handje Gezond in Horst America (www.handjegezond.nl). Het bedrijf heeft ongeveer 25 hectare blauwe bessen en levert aan supermarkten, streekwinkels en de industrie voor bijvoorbeeld jam. Kijk daarom snel naar deze video en kom alles te weten over Handje Gezond.

Op de plantage aan het randje van de Limburgse Peel komt de blauwe bes het allerbeste tot z’n recht. De bessen worden zowel handmatig als machinaal geplukt. De handmatig geplukte bessen worden in bakjes verkocht in de supermarkten en in de eigen boerderijwinkel.
De bessen die machinaal worden geplukt worden verwerkt in producten zoals jam, sappen en in combinatie met zuivelproducten.

Daarnaast kun je bij Handje Gezond in het oogstseizoen (1 juli t/m 31 aug.) de mogelijkheid om zelf bessen te plukken.

Handje Gezond wil blijven innoveren in het bedrijf om de sector nog verder te laten groeien in Nederland. Om die reden heeft Handje Gezond samen met elf andere blauwe bessentelers in Nederland samen een innovatiebedrijf opgestart op het gebied van smart farming. Juist door deze samenwerking kunnen ontwikkelingen in de sector sneller worden doorgevoerd en kan Nederland topspeler blijven in de internationale markt.

Kortom: de sector is in beweging en de komende jaren worden nog veel ontwikkelingen verwacht in de sector. Mocht je nu zelf meer willen weten over Handje Gezond of blauwe bessen in het algemeen, kijk dan gerust op www.handjegezond.nl of op www.agrifriends.nl.